1930'ların ortalarında albay harland d. sanders, abd kentucky'de
tennesse sınırında yaklaşık 25 mil uzaktaki bir kasaba olan corbin'de
bir motel ve café satın aldı. o sıralarda kırklı yaşlarda olan harland
sanders, restoran işine girmeden önce birçok iş alanında çalışmıştı.
(demiryolu işinden oho nehri'ni geçen buharlı bir feribotu çalıştırmaya
kadar.)
albay sanders yemek yapmayı seviyordu ve her zaman
değişik tat kombinasyonları deniyordu. tavuğu kızartmak üzere unlamak
için 10 adet bitki ve ve baharatı unla karıştırma yolunu bulduğunda, ünü
yayıldı. daha sonra bir pazar günü bazı turistler için tavuk
hazırlarken, karışımına on birinci malzemeyi kattı. albay'ın söylediği
gibi, "bulduğum o 11. maddeyle o güne kadar yediğim en lezzetli tavuğu
elde ettim."
ünü yayıldı, ancak uluslararası bir otoban yapımı ve
1950'lerin ekonomik durumu albay'ın sadece vergileri ödemek için
gereken parayı alarak corbin'deki işini satmasına neden oldu. böylece
albay 66 yaşında özel lezzet veren karışımı ve unu ile eski basınçlı
kızartıcısıyla yola koyuldu ve bütün birleşik devletler'de restoran
sahiplerine kendi pişirme yöntemlerini ve paketlenmiş baharatlarını
satmaya başladı.
albay eşsiz tavuğunun nasıl hazırlandığını
restoran sahiplerine öğretmek için küçük bağımsız restoranlarını ziyaret
etti. kızartma işi tamamlandıktan albay restoranların yemek salonlarına
gidiyor ve "albaylaştırma" dediği şeyi yapıyordu: müşterilerin
aldıkları tavuktan ve servisten memnun olmalarını sağlamak. albay kendi
kavramını, franchiselik ile satılan her tavuk için telif hakkı olarak
beş cente sattı ve anlaşmaların çoğu sadece bir el sıkmayla yapıldı.
sonunda
işler albay'ın baş edebileceğinden daha fazla gelişti ve böylece albay
da kendisine ait kavramı kentucky fried chicken corporation'ı oluşturan
bir gruba sattı. albay kfc'nin iyi niyet elçisi olarak kaldı.
albay harland d. sanders zatürreden aralık 1980'de öldüğünde 90 yaşındaydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder